بانک اطلاعات دارویی

سیکلوفسفامید داروهای آنتی نئوپلاستیک

نام فارسی: سیکلوفسفامید

نام انگلیسی: Cyclophosphamide

رده درمانی: داروهای ضد نئوپلاسم آلکیله کننده

اشکال دارویی: آمپول و قرص

مکانیسم اثر:

اثربخشی داروی سیکلوفسفامید از طریق دو متابولیت فعال آن صورت می گیرد. این متابولیت ها به عنوان داروهای آلکیله کننده عمل می کنند و با ایجاد اتصال متقاطع بین دو رشته مولکولی DNA، از تقسیم سلولی جلوگیری می کند. این مسئله موجب عدم تعادل در رشد سلول و در نتیجه مرگ آن می شود. همچنین، این دارو دارای فعالیت قابل توجه تضعیف کننده سیستم ایمنی می باشد. سیکلوفسفامید با آلکیله کردن DNA مانند سایر عوامل آلکیله کننده یک گروه آلکیل (CnH2n+1) را به مولکول DNA پیوند میدهد و با این روش مانع همانندسازی DNA می شود.

میزان و نحوه مصرف دارو:

داروی سیکلوفسفامید هم به صورت خوراکی و هم تزریقی موجود است که برای مصرف شکل خوراکی این دارو مقدار ۵۰ میلی گرم تا ۲۰۰ میلی گرم در روز در نظر گرفته شده است. دقت داشته باشید که اگر مقدار ۷۵ میلی گرم در روز تجویز شود، بیمار نباید قرص را نصف کند، در مقابل می توان یک روز دو عدد قرص و روز بعد یک عدد قرص ۵۰ میلی گرمی میل نمود.

در صورت مصرف آمپول سیکلوفسفامید، مقدار ۲۰۰ و ۵۰۰ میلی گرم توصیه می شود که مقدار دارو بر حسب وزن بیمار و شدت بیماری ماهی یک مرتبه تعیین می شود.

توضیحات دارو:

داروی سیکلوفسفامید به منظور درمان لوسمی لنفوبلاستیک حاد، لوسمی منوسیتیک حاد، میلوژنوس حاد، لوسمی گرانولوسیتیک مزمن، آدنوکارسینومای تخمدان، سرطان پستان، سرطان ریه، سرطان آندومتر، میلوملتیپل، انواع لنفوما و در تومور ویلمز به کار می رود و به عنوان داروی کمکی جهت کاهش فعالیت سیستم ایمنی بدن برای جلوگیری از پس زدن پیوند، سندرم نفورتیک، آرتریت روماتوئید و لوپوس اریتماتوز مورد مصرف قرار می گیرد.

داروی مذکور به خوبی از راه دستگاه گوارش جذب شده و مقدار محدودی از آن از سد خونی مغزی عبور می کند. متابولیسم دارو کبدی بوده و پس از آن به متابولیت های فعال تبدیل و نهایتا از طریق کلیه دفع می شود.

عوارض جانبی و هشدارها:

  • حالت تهوع، استفراغ، اسهال، کاهش وزن و مسمومیت کبدی
  • مسمومیت قلبی، ترومبوسیتوپمی، لکوپنی، مهار مغز استخوان و لوسمی میلوئید حاد
  • آزوسپرمی، ناتوانی جنسی،؛ فیبروز تخمدان و وجود خون در ادرار
  • سردرد، سر گیجه، ادم ریوی، بینابینی و آمبولی

هشدارها:

مصرف شکل قرص این دارو باید بدون شکستن، جویدن  و یا نصف کردن باشد.

در طول درمان با این دارو باید به طور مرتب آزمایش ادرار و خون انجام شود.

در صورت بروز خونریزی باید دارو سریعا قطع شود.

در صورت کاهش لکوسیت ها و پلاکت ها مصرف دارو باید قطع گردد تا سطح خونی آنه به حد قابل قبولی برسد و سپس می توان دارو را در صورت لزوم با مقدار کمتری تجویز نمود.

به منظور جلوگیری از خطر عارضه کلیوی در طول درمان مقدار مایعات بیشتری مصرف کنید.

هشدار !!!

همراهان گرامی دارومارو، مصرف و تعیین دوز دارو به عهده پزشک معالج شما می باشد و مجله پزشکی داروماروهیچگونه مسئولیتی در خصوص مصرف خود سرانه داروها ندارد.
لطفا قبل از مصرف هرگونه دارو به صورت خود سرانه با پزشک معالج خود مشورت نمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *