قرص ملاتونین و همه آنچه که شما باید در مورد ملاتونین بدانید

قرص ملاتونین و همه آنچه که شما باید در مورد ملاتونین بدانید
محتوای صفحه (قابل کلیک)
- 1 قرص ملاتونین، یک داروی طبیعی یا داروی خواب آور؟
- 1.1 موارد مصرف داروی ملاتونین
- 1.2 عوارض جانبی ملاتونین
- 1.2.1 عوارض جانبی ملاتونین در کودکان
- 1.3 نکات تکمیلی در مورد مصرف مکمل ملاتونین
قرص ملاتونین، یک داروی طبیعی یا داروی خواب آور؟
به طور کلی، بنیاد خواب ملی آمریکا توصیه می کند که اگر شما احساس می کنید که مشکل خواب شما به اندازه کافی جدی است برای درمان آن توسط یک متخصص آشنا به اختلالات خواب اقدام کنید که به شما در درک علت مشکل خوابتان و درمان مناسب آن کمک نماید.
ملاتونین یک هورمون طبیعی ساخته شده توسط غده پینه آل بدن است . این غده به اندازه یک نخود واقع در وسط مغز است. هر وقت هوا تاریک شود یا نور اتاق شما کم شود، غده پینه آل شما شروع به ترشح ملاتونین می کنید و این هورمون شما را خواب آلود می کند. پس از همین جا می توانید نتیجه بگیرید که چقدر تاریک بودن محیط در ساعات آخر شب برای داشتن یک خواب خوب مهم است.
ملاتونین ممکن است باعث تغییراتی در فشار خون شود و استفاده از آن در بیماران دارای بیماری کلیوی و زنان حامله توصیه نمی شود.
همچنین در برخی مطالعات ، خستگی و افسردگی گهگاهی نیز با استفاده از ملاتونین گزارش شده است. به یاد داشته باشید که ملاتونین به طور کلی تنها برای استفاده کوتاه مدت ( تا دو ماه) توصیه می شود و استفاده از آن در زمان بیشتر حتما باید زیر نظر پزشک آشنا به اختلالات خواب باشد.
موارد مصرف داروی ملاتونین
1ـ کمک به درمان بی خوابی در افراد مسن و افرادی که کارهای شیفتی انجام می دهند مانند پرستاران و مهمانداران
2ـ کمک به درمان اختلالات خواب در افراد با اختلالات مغزی ـ روانی مانند عقب ماندگی ذهنی ، اوتیسم ، اختلالات روانی و صرع و …
3ـ بهبود خواب در افراد سالم
4ـ کمک به تنظیم ساعات خواب در اثر مسافرت های هوایی
5ـ دارای خاصیت آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی (هنوز اثبات نشده است)
6ـ کاهش ناراحتی های دوران قاعدگی ( افسردگی ، پرخاشگری)
عوارض جانبی ملاتونین
- خواب آلودگی در طول روز بعد
- سرگیجه
- سردرد
- حالت تهوع
- تشدید افسردگی زمینه ای (منبع)
دیگر ، عوارض جانبی کمتر شایع ملاتونین ممکن است شامل درد شکم، اضطراب خفیف ، تحریک پذیری ، گیجی و احساس کوتاه مدت افسردگی باشد.
علاوه بر این، مکمل ملاتونین می تواند با داروهای مختلف تداخلاتی داشته باشد و مصرف همزمان ملاتونین با این داروها حتما باید زیر نظر پزشک باشد، تداخلات دارویی ملاتونین عبارتند از :
- داروهای رقیق کننده خون ( ضد انعقاد )
- درمان هایی که به سیستم ایمنی بدن حمله می کنند ( داروهای سرکوب کننده ایمنی )
- داروهای درمان دیابت
- قرص های ضد بارداری
از داروها برای درمان کوتاه مدت بی خوابی استفاده می شود، با این حال باید از درمان دارویی برای مدت طولانی اجتناب شود،درمان بی خوابی مزمن با استفاده از روش های دیگر، از جمله درمان رفتاری شناختی ویژه اختلال خواب یا بیوفیدبک و روش های خاص نوروسایکولوژیکال صورت می گیرد (کلیه درمان های غیردارویی و دارویی بی خوابی در کلینیک بهرست در دسترس است).
عوارض جانبی ملاتونین در کودکان
شایعترین عارضه ملاتونین در کودکان خواب آلودگی صبحگاهی است. سایر عوارض جانبی شایع در کودکان عبارتند از:
- شب ادراری
- سردرد
- سرگیجه
- حالت تهوع
- اسهال
- افزایش خطر تشنج در کودکان مبتلا به اختلالات عصبی شدید.
نکات تکمیلی در مورد مصرف مکمل ملاتونین
سعی کنید مکمل ملاتونین را نیم تا یک ساعت قبل از خواب مصرف کنید. با این حال، آگاه باشید که ملاتونین می تواند تنظیم قند خون را تحت تاثیر قرار دهد. به طور طبیعی قند خون پس از صرف غذا افزایش می یابد و یک ساعت یا بیشتر طول می کشد تا به سطح طبیعی خود بازگردد.
مصرف ملاتونین پس از یک وعده غذایی منجر به کاهش میزان قند خون از سطح طبیعی می شود. بنابراین، هیچگاه ملاتونین را بلافاصله بعد از غذا مصرف کنید: حداقل یک یا دو ساعت بعد از غذا صبر کنید تا ملاتونین سطح قند خون شما را تحت تاثیر قرار ندهد.
در بسیاری از افراد، سطح ملاتونین طبیعی 2 تا 4 ساعت قبل از زمان خواب افزایش می یابد. اگر این در مورد شما نیز صدق می کند، بهترین زمان برای مصرف ملاتونین، یک تا 2 ساعت قبل از خواب است.
برای نمونه اگر برای رفتن به رختخواب حدود ساعت 10 برنامه ریزی کرده اید، باید شام خود را در ساعت 6 و ملاتونین خود را در ساعت 8 میل کنید.
میزان مصرف موثر ملاتونین در افراد مختلف، متفاوت است. برخی افراد بسیار حساس هستند و یک دوز کوچک 1 میلی گرمی ممکن است برای شان بیش از اندازه باشد، در حالی که افراد دیگر ممکن است برای خواب بهتر دوز 5 میلی گرمی مصرف کنند.
کدام غذاها و خوراکی ها حاوی ملاتونین هستند؟
به دلیل محتوای ملاتونین ، برخی از غذاها و مایعات می توانند شروع خواب شما را تسریع کنند و کیفیت خواب شما را بهبود ببخشند.
این مواد غذایی شامل موارد زیر است:
- گوجه فرنگی
- گردو
- بادام
- زیتون
- برنج
- جو
- توت فرنگی
- گیلاس
- شیر گاو
- موز
- آناناس
- پرتقال
منابع:
منبع 1
منبع 2
منبع 3
منبع 4
♦ دکتر مصطفی امیری متخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات – دارای بورد تخصصی از دانشگاه علوم پزشکی تهران
♦ مدیر دپارتمان مغز و اعصاب گروه پزشکان متخصص مغز و اعصاب و روان داروباکس
بزرگترین گروه فوق تخصصی پزشکان مغز و اعصاب و متخصصین روانپزشکی در ایران
شاید دیگر کمتر کسی اطلاع نداشته باشد که در مجموعه بزرگ پزشکان داروباکس بهترین فوق تخصص های مغز و اعصاب و اعصاب و روان و برترین فارغ التحصیلان آمریکا،اسپانیا و آلمان حضور دارند و خدمات مغزواعصاب و روان که در این مجموعه ارائه می شود با کیفیت ترین در تمام ایران است!
کادر درمانی داروباکس از لحاظ تخصصی در حیطه های اعصاب، در تمام کشور بی نظیر است
شماره تماس های نوبت گیری سریع
مشاوره های تلفنی و ویزیت آنلاین ویدئویی نیز ارائه می شود.
واحد مغز و اعصاب و روان ☎ 22616377_021 ☎
واحد انجام تست خواب ☎ 02122639401 ☎
واحد ویزیت متخصص اختلالات خواب ☎ 02122648627 ☎
واحد مشاوره و روانشناسی ☎ 22636863_021 ☎
واحد مغز و اعصاب و روان غرب تهران (آزادی) ☎ 02166158469 ☎
اگر بی خوابی دارید، علاوه بر خدمات حضوری در کلینیک، میتوانید با تهیه دوره جامع درمان بیخوابی که توسط دکتر مصطفی امیری فلوشیپ اختلالات خواب تهیه شده است، بی خوابی تان را بدون دارو و در منزل درمان کنید.
درمان بی خوابی بدون دارو با ۱۱۳ روش علمی و خانگی (برای شروع، اینجا کلیک کنید)
اگر دچار افسردگی هستید یا میخواهید احساس شادی و لذت را در زندگی تان تقویت کنید، میتوانید بصورت حضوری توسط متخصصین روانپزشکی یا روانشناسان مجموعه داروباکس ویزیت شوید و علاوه بر خدمات حضوری، میتوانید با تهیه دوره آنلاین درمان افسردگی در خانه که توسط مجموعه پزشکان داروباکس تهیه شده است، افسردگی تان را در منزل و بدون دارو درمان کنید (برای دیدن ویدئو معرفی دوره، کلیک کنید)
درمان افسردگی در منزل بدون دارو (برای شروع، اینجا کلیک کنید)
4 years ago
با سلام من پسری ۱۱ ساله مبتلا به اختلال اتیسم دارم داروهایی که استفاده میکنه رسپیدون یک.ویتامین ب۶.فولیک اسید هست متاسفانه مشکل اختلال خواب دارد میخاستم ببینم این دارو تداخل دارویی با این داروها نداره و دادنش به پسرم مشکلی ایجاد نمیکند ممنون
4 years ago
سلام، دوست گرامی مصرف خودسرانه این دارو به هیچ وجه توصیه نمی شود و پیشنهاد میکنیم حتما توسط پزشک متخصص اختلالات خواب معاینه شوند تا متناسب با شدت اختلال، شرایط جسمی وی، داروهای مصرفی وی و…. داروی مناسب تجوز گردد. از طریق صفحه تماس با ما، با مرکز شماره یک (دپارتمان مغز و اعصاب) تماس بگیرید تا همکاران برای دکتر مصطفی امیری تایم ویزیت هماهنگ نمایند.
4 years ago
سلام. من پسری 7 ساله دارم . اصلا خوابش خوب نبود و یکی از دوستانم که مشکل منو داشت بچش با تجویز پزشک ملاتونین استفاده میکنه و من هم به پسرم قرص را دادم و برنامه خوابش عالی شده . ساعت 9 میخوابه تا 9 صبح .ولی قبلا که نمیخورد مثلا 9 بیدار میشد با اینکه تحرکشم زیاده مثلا ساعت 3 نصف شب میخوابید
میخواستم بدونم اشکالی داره من الان این قرص را به پسرم میدهم؟
4 years ago
سلام، دوست گرامی مصرف خودسرانه به هیچ وجه توصیه نمی شود زیرا عوارض جسمی خواهد داشت. دوست عزیز این دارو باید تحت نظر پزشک مصرف گردد.
3 years ago
سلام،خسته نباشيد،من و دوتا فرزند دو ساله و نيم و هفت ساله أم قصد سفر به ايران رو داريم و به مدت ١٧ ساعت هم در پرواز خواهيم بود،به نظر شما دكتر عزيز من مي تونم به بچه هام قرص ملاتونين (١٠ام جي)بدم تا داخل هواپيما يه مقداره بخوابند؟البته يه بار به پسرم كه ٦ سالش بود ملاتونين (٣ام جي)دادم ولي اثر نداشت ،و ديگر اينكه اگر قرار به اين هست كه به بچه هام ملاتونين بدم چند روز قبل شروع كنم به اونها قرص بدم و به چند توبت؟خيلي ممنون مي شم اگر جوابم رو بديد و اينكه من… Read more »
3 years ago
سلام دوست عزیز
بدون بررسی نمی توان تجویزی در این خصوص ارائه کرد. توصیه می شود حتما در این زمینه با پزشک مشورت نمایید تا دوز مناسب تجویز گردد. در مصرف ملاتونین، تعیین دوز مناسب حائز اهمیت می باشد.
3 years ago
درود.. من 28 سالمه و متاهل. من میتونم بخوابم ولی راحت نمیخوابم. میخواستم ملاتونین بخورم ولی یه جایی دیدم یکی از عوارضش کاهش میل جنسی هستش و نمیخوام برام مشکلی پیش بیاد . چون همینجوریشم میلم خیلی زیاد نیست. آیا میتونم مصرف کنم؟؟؟
3 years ago
امتحان کنید
2 years ago
من 24 سالمه 6 ساله دچار اختلال خواب شدم شبا کمتر از 4 ساعت میخابم بعضی شبا اصلا نمیتونم بخابم.. دو بار پیش روان پزشک رفتم حدود سه سال دارو خوردم ولی تاثیری نداشت خیلی تلاش کردم هنوزم درمان نشدم … راه حل
2 years ago
سلام دوست عزیز
برای رفع اختلال خواب باید به متخصص اختلال خواب مراجعه فرمایید.
علل متعددی موجب بروز این حالت می گردد که متناسب با علت و شدت اختلال، راهکار مناسب اتخاذ می گردد.
در صورت تمایل با دپارتمان مغز و اعصاب داروباکس کلینیک (مرکز شماره یک تهران) تماس بگیرید و از دکتر مصطفی امیری (متخصص مغز و اعصاب، فلوشیپ اختلال خواب از اسپانیا) تایم ویزیت اخذ نمایید.
با آرزوی سلامتی و موفقیت شما
2 years ago
سلام، من ۲۷ سالمه، حدود سه سالو نیمه که نامزد کردم، چندماه آینده عروسیمه، حدود دوساله که اصلا شبا خواب ندارم، حتی اگه کل روز خودمو خسته کنم، حتی اگه صبح زود از خونه برم بیرون که نخوابم و شب بتونم راحت بخوابم، ساعت خوابم به کلی تغییر کرده، و شبا انگار موظفم بیدار بمونم و به خریدها و کارهای عروسی فکرکنم و برنامه ریزی، تا آفتاب طلوع کنه و خیالم راحت بشه و تا ظهر یا عصر خیلی راحت میخوابم، خیلی استرسی هستم، میدونم بخاطر عروسیه همش، گهگاهی هم قرص آلپرازولام خوردم ک باعث میشه بخوابم شبا، اما تو… Read more »
2 years ago
سلام دوست عزیز تنش و اضطراب تاثیرات منفی زیادی بر کیفیت خواب ما خواهند گذاشت. مشغولیات ذهنی اجازه خوابیدن راحت را به ما نمیدهند پیش از این که به خواب بروید زمانی را برای انجام تمرینات آرامش بخش، مانند یوگا یا تنفس عمیق اختصاص دهید، می توانید به بدن و ذهن خود در کاهش استرس کمک کنید. تن آرامی و کسب آرامش پیش از خواب را به یک روال تبدیل کنید. به عنوان مثال، استفاده از حمامی گرم یا نوشیدن یک فنجان چای بدون کافئین آرامش بخش می توانند کمک حال شما در به خواب رفتن راحت و تجربه خوابی… Read more »
2 years ago
سلام وخت شما به خیر من دختر ۲۰ ساله هستم ۴ ماه دیگه کنکوره و من شبا از استرس و فک کردن به کنکور نمیتونم بخوابم شرایط رفتن پیش متخصص هم ندارم، دکتر معده م برا قرص پروپرانول فک کنم هس تجویز کرد ولی چون میتونه اعتیاد آور باشه نخوردم،وختی ملاتونین نیم میلی گرم میخورم راحت میخوابم وبیدار میشم،میخوام بدونم تو این ۴ ماه میتونم همین روند رو ادامه بدم؟برای بعد کنکور دیگه لازم ندارم اما واقعا شبا نمیتونم بخوابم حتی اگه خیلی خسته باشم
2 years ago
سلام دوست عزیز
بهتر است مصرف اینگونه داروها، تحت نظر پزشک و در دوز مناسب صورت گیرد. بدون معاینه و ارزیابی بالینی شما نمی توانیم نظزی در این خصوص ازائه دهیم. بهتر است چنانچه در این زمینه با پزشکی مشورت نموده اید طبق نظر وی عمل کنید.
1
2