پرومتازین داروی آنتی هیستامین

پرومتازین داروی آنتی هیستامین
زمان خواندن تقریبی مقاله : 4 دقیقه

پرومتازین داروی آنتی هیستامین
نام فارسی: پرومتازین
نام انگلیسی: Promethazine
رده درمانی: آنتی هیستامین ها
اشکال دارویی: شربت و آمپول
مکانیسم اثر:
پرومتازین از گروه داروهای آنتی هیستامین می باشد که به طور غیر مستقیم سبب کاهش تحریک سیستم مشبک تنه مغزی می شود. همچنین از طریق رقابت با هیستامین برای اتصال به گیرنده H1 در سلول هدف، از واکنشهایی که تنها با واسطه هیستامین بروز میکند، جلوگیری مینماید، ولی در صورت بروز، آنها را از بین نمیبرد. این دارو احتمالا با مهار گیرندههای شیمیایی در بصلالنخاع (CTZ) اثر ضد استفراغ و ضد سرگیجه خود را که مربوط به اثر موسکارینی می باشد، اعمال میکند. همچنین اثرات آنتاگونیستی بر گیرنده های دوپامین و سروتونین نیز وجود دارد.
میزان و نحوه مصرف دارو:
این دارو با اهداف گوناگونی که در ادامه خواهیم گفت مورد مصرف قرار می گیرد:
درمان تهوع، میزان ۵.۱۲ تا ۲۵ میلی گرم از راه عضلانی و یا وریدی هر ۴ ساعت یکبار تجویز می گردد.
واکنش های حساسیتی، میزان ۱.۲۵ میلی گرم داخل عضلانی و یا وریدی و در صورت نیاز پس از دو ساعت این روند تکرار می شود.
خواب در زمان زایمان، میزان ۵۰ میلی گرم به منظور ایجاد آرامش و کم شدن هوشیاری تزریق می گردد و پس از زایمان میزان ۲۵ تا ۷۵ میلی گرم به همراه یک دوز خفیف ضد درد مخدر هر ۴ ساعت یکبار تکرار می شود.
سداتیو و خواب آور، میزان ۲۵ تا ۵۰ میلی گرم از راه عضلانی و یا وریدی موقع خواب، قبل از جراحی و یا بعد از جراحی به همراه دوز ضعیف یک داروی خواب آور و یا داروی آنتی کولینرژیک تزریق می شود.
ضمنا حداکثر دوز مجاز برای بزرگسالان میزان ۱۵۰ میلی گرم در روز می باشد.
مصرف دارو در کودکلان زیر دو سال ممنوع می باشد و برای کودکان بالای ۱۲ سال به مانند بزرگسالان می باشد اما برای کودکان بین ۲ تا ۱۲ سال متفاوت بوده و بایستی طبق صلاحدید پزشک مصرف گردد.
توضیحات دارو:
داروی پرومتازین از جمله داروهای ضد حساسیت می باشد که به منظور درمان تب یونجه، کهیر، درمان فوری آنافیلاکسی، حالت تهوع، سرگیجه، اختلالات لابیرنت، بیماری مسافرت و داروی بیهوشی مورد مصرف قرار می گیرد. این دارو به خوبی از راه خوراکی و از محل تزریق جذب می شود و متابولیسم آن کبدی است. شروع اثرگذاری دارو از راه خوراکی ۱۵ تا ۶۰ دقیقه و از راه تزریق عضلانی تقریبا ۲۰ دقیقه و از راه وریدی حدود ۳ تا ۵ دقیقه بعد از مصرف می باشد. مدت زمان اثر تسکین بخشی آن حدود ۲ تا ۸ ساعت و طول مدت اثر ضد هیستامین آن ۶ تا ۱۲ ساعت است. این دارو به آهستگی از راه کلیه و مدفوع و عمدتا به صورت متابولیت های غیر فعال دفع می شود.
عوارض جانبی و هشدارها:
- خشکی دهان و کمی فشار خون و حساسیت به نور
- بی قراری، بی ثباتی، پرش عضلات سر و صورت و هیجان
- خواب آلودگی، رعشه، تاری دید، کاهش هوشیاری به ویژه در کودکان
هشدارها:
در حین مصرف این دارو از نوشیدن الکل خودداری نمایید.
برای کاهش عوارض گوارشی این دارو از شکل خوراکی آن همراه با غذا مصرف نمایید.
مصرف این دارو در زنان باردار یک تا دو هفته قبل از زایمان به منظور جلوگیری از بروز یرقان در نوزاد قطع می شود.
هشدار !!!
همراهان گرامی دارومارو، مصرف و تعیین دوز دارو به عهده پزشک معالج شما می باشد و مجله پزشکی داروماروهیچگونه مسئولیتی در خصوص مصرف خود سرانه داروها ندارد.
لطفا قبل از مصرف هرگونه دارو به صورت خود سرانه با پزشک معالج خود مشورت نمایید.