داروهای گیاهی

انجیر Ficus carica

اطلاعات تخصصی

موارد مصرف انجیر

نام علمی گیاه: Ficus carica
نام انگلیسی: Common Fig
انجیر تازه و انجیر خشک طبعی گرم و تر دارد و مصلح آن زیتون، سکنجبین، شربت ریواس، گردو، آویشن، بادام و جوانه گندم است.
این میوه ملین است و در درمان بیماری های هموروئید، نقرس و صرع مؤثر است. از خواص دیگر آن کاهش فشار خون، کاهش سطح کلسترول و تری گلیسیرید خون، جلوگیری از سرطان و التهاب و دفع کننده کرم های روده ای، درمان کننده آسم، سرفه، بیماری های پوستی، گال، سوزاک، زگیل، کاهش درد قاعدگی، بهبود اسهال و همچنین یبوست است. انجیر تقویت کننده سیستم ایمنی بدن بوده و باعث بهبود بیماری های کبدی، جلوگیری از گرفتگی عضلانی، کاهش تب و وزن می شود. همچنین دارای خاصیت نرم کنندگی و تقویت کننده مو است و باعث تقویت قوای جنسی شده و اثرات خلط آوری و ادرار آوری دارد. انجیر دارای بالاترین میزان مواد معدنی است و در افراد با کمبود ویتامین ها و مواد معدنی بسیار مفید است. این گیاه به دلیل پتاسیم و فسفر فراوان باعث کاهش میزان فشار خون شده و تقویت کننده حافظه و افزایش دهنده بهره هوشی است. گیاه انجیر به افراد دارای کم خونی توصیه می شود. افراد مبتلا به دیابت نیز از انجیر خشک می توانند استفاده کنند. این گیاه برای درمان آفت های دهان بسیار مؤثر است. انجیر همراه با انبه برای شستشوی زخم های ناشی از سوختگی استفاده می شود (4-1).

مکانیسم اثر انجیر

تحقیقات ثابت کرده است کلسیم موجود در انجیر با تحریک افزایش میزان پروستاگلاندین ها باعث افزایش میزان انقباضات رحم و تسهیل زایمان در خانم های باردار می شود. همچنین مشخص شده است که عصاره آبی تهیه شده از برگ انجیر موجب تشدید انقباضات رحمی شده و می توان از آن به عنوان یک عامل منقبض کننده طبیعی رحم در القای زایمان و درمان خونریزی بعد از زایمان استفاده کرد. مشخص شده است که مصرف انجیر باعث کاهش میزان قند خون، تعدیل اسیدهای چرب و ویتامین E می شود. انجیر با مهار فعالیت آنزیم های دخیل در ایجاد بیماری دیابت (آلفا آمیلاز و بتا گلوکوزیداز) از بروز بیماری پیشگیری می کند. ثابت شده است که انجیر به واسطه خاصیت آنتی اکسیدانی می تواند روند پیری را به تأخیر اندازد. استفاده از عصاره آبی انجیر می تواند فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز، گلوتاتیون پراکسیداز را افزایش دهد و میزان آنزیم پراکسیداسیون لیپیدی را در پلاسما، کبد و مغز کاهش دهد (4-1).

فارماکوکینتیک انجیر

انجیر حاوی مواد قندی، اسیدهای چرب، اسید نیکوتینیک، تیروزین، فیکوسین، برگاپتن و بتا سیتواسترول است. دارای میزان بالایی از مواد معدنی شامل آهن، مس، منگنز، منیزیم، پتاسیم، کلسیم، فسفر و ویتامین های K، C، E، B1 ، B2، B5 و B6 است. همچنین انجیر حاوی فلاونوئیدها، پلی فنول هایی مانند گالیک اسید و روتین، آرابینوز، بتا کاروتن و گلیکوزیدها است (1).

تداخلات دارویی انجیر

به علت اثرات ملین انجیر در صورت استفاده هم زمان با سایر داروها ممکن است باعث دفع داروها شود

هشدار ها انجیر

هیچ گونه منع مصرفی برای انجیر گزارش نشده است. استفاده از انجیر در دوران بارداری منع مصرف ندارد و باعث تسهیل زایمان می شود.

توصیه های دارویی انجیر

منابع
1-Chawla A, Kaur R, Sharma AK. Ficus carica Linn.: A Review on its Pharmacognostic, Phytochemical and Pharmacological Aspects. International Journal of Pharmaceutical and Phytopharmacological Research. 2012;1(4): 215-232.

2-Vinson JA. The functional food properties of figs. Cereal Food World.1999; 44(2): 82-87.

3-Wojdyło A, Nowicka P, Carbonell-Barrachina AA, Hernández F. Phenolic compounds, antioxidant and antidiabetic activity of different cultivars of Ficus carica L. fruits. Journal of Functional Foods. 2016; 25(2016): 421-432.

4-Perez C, Canal JR, Torres MD. Experimental diabetes treated with Ficus carica extract: Effect on oxidative stress parameters. Acta Diabetologica.2003; 40(1): 3-8.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *